Over ons

Werkgroep Eeuwboek

In september 2010 is begonnen met de voorbereidingen voor het RSG eeuwboek dat in 2021 zal verschijnen. In samenwerking met het Curatorium heeft het RSG een werkgroep opgericht met zowel leden als reünisten van het RSG.

Werkgroep Eeuwboek tot nu toe

Er is snel begonnen met het verzamelen van alle geschiedenis van de vereniging in de meest breedste zin van het woord, maar dit werd al snel onoverzichtelijk. Zeker als je geen keuzes wilt maken en eigenlijk alle informatie wilt digitaliseren. Wij hebben gezocht naar een goede manier van het bijhouden van onze uitgebreide historie. De oplossing lag in de wereld van Wikipedia. Bekend van de digitale encyclopedie, maar misschien minder bekend van de software die daar achter schuilt. Wikipedia maakt gebruik van software om informatie aan elkaar te koppelen en overzichtelijk weer te geven. De werkgroep heeft dit project met beide handen aangepakt en werkt momenteel aan een ‘eigen’ Eeuwboek-wiki. Deze moet gevuld worden met alle historie en geschiedenis die te vinden is.

Naast het digitaliseren van informatie is de werkgroep ook druk bezig met het voorbereiden van de eerste interviews. Om het project dat we zijn begonnen te professionaliseren (en omdat we het eigenlijk veel te leuk vinden) zijn we voornemens om de interviews zoveel mogelijk (met natuurlijk toestemming van de geïnterviewden) op te nemen op film. Op deze manier ontstaat er een grote database met filmbestanden waarmee ter zijne tijd een aardige documentaire kan worden gemonteerd.

Naast het verzamelen, digitaliseren en verwerken van historie werkt de werkgroep ook mee aan verzoeken van diverse commissies van het RSG. Zo heeft de werkgroep geassisteerd bij de totstandkoming van het geschiedeniskatern en de ledenlijsten van de Lustrumalmanak 2012; hebben we enkele leuke feitjes verzameld over de diverse lustra van RSG op verzoek van de Lustrumcommissie en heeft de werkgroep de geschiedenis op de website van RSG geüpdatet.

Naast al deze zaken houdt de werkgroep zich ook bezig met het verwerven van nieuwe archiefstukken. Zo heeft reünist Lex Van Cleef (1967) al zijn RSG-dassen geschonken aan de vereniging, wetende dat het in goede handen is. De dassen zijn ingelijst en hangen allemaal in Asker V, om precies te zijn aan de muur in (zijn) Bar & Boos: zichtbaar voor iedereen. Een ander voorbeeld is Bernard Waar (1957): hij heeft een zeer mooi boekwerk geleend aan de werkgroep met daarin krantenartikelen die gaan over opvoeringen van de Rotterdamse Studenten Toneelvereniging (RST). Het boek is een geschenk aan zijn vader die jaren lang regisseur is geweest van RST (zijn vader is echter geen lid geweest van het RSG). Daarnaast verzorgt de werkgroep de geschiedenispresentatie tijdens de Kennismakingstijd.

Oproep aan alle reünisten

De werkgroep heeft een oproep aan alle reünisten: mochten jullie informatie, leuke anekdotes of archiefstukken hebben of andere belangrijke, interessante of onzinnige zaken met de werkgroep willen delen; dan is natuurlijk iedereen van harte welkom om contact met ons op te nemen. U kunt een mailtje sturen naar [email protected] of een briefje sturen naar Asker V, ten name van Werkgroep Eeuwboek.

Contact

Mocht u zaken willen delen met de werkgroep of een vraag willen stellen, dan kunt u e-mailen naar [email protected]. Daarnaast kunt u ook altijd een briefje sturen naar het bekende adres aan het Haringvliet:

Het Rotterdamsch Studenten Gezelschap
t.a.v. Werkgroep Eeuwboek
Haringvliet 94
3011 TH Rotterdam

 Daarnaast kunt u ook natuurlijk e-mailen naar de Ab Actis van het Curatorium.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *